W ubiegłym roku seniorzy z Zatorza wraz z dziećmi wydali niezwykłą książkę kucharską z przepisami sprzed lat. Wspólne gotowanie okazało się doskonałym pomysłem.
Z uwagi na duże zainteresowanie dzieci uczestnictwem w warsztatach kulinarnych odbywających się pod okiem doświadczonych mistrzyń kuchni, jak również chęć posiadania wydanej książki kucharskiej przez szerokie grono odbiorców, działania są kontynuowane również w tym roku.
— W ubiegłorocznych spotkaniach uczestniczki Klubu Seniora w Sierpcu wspólnie z dziećmi ze szkół podstawowych przygotowywały dania z przepisów, które następnie opublikowano w książce. Warsztaty cieszyły się ogromną popularnością. Zakładaliśmy, że weźmie w nich udział 20 dzieci, a ostatecznie w zajęciach uczestniczyło 119 dzieci z terenu powiatu sierpeckiego — powiedział Piotr Rzeszotarski.
Głównym celem inicjatywy była popularyzacja produktów tradycyjnych i lokalnych na Mazowszu poprzez organizację warsztatów z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi. W tym roku również zajęcia cieszyły się wielkim zainteresowaniem. Wzięło w nich udział łącznie 180 dzieci. Wspólnie z seniorami gotowały w świetlicy na Zatorzu tradycyjne pyszności. Seniorzy zdradzali tajniki trudnej sztuki gotowania oraz swoje domowe sekrety. Przygotowywali pierogi z lebiodą, babeczki, gruszczaki, pączki, pierniczki oraz wiele innych. Czynności wykonywane podczas zajęć kulinarnych nauczyły dzieci nie tylko tak ważnej samoobsługi, ale też czegoś dużo ważniejszego — samodzielności w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych. Uczestnictwo w takich zajęciach pozytywnie wpłynęło na ich samopoczucie, dostarczyło wiary we własne możliwości.
— Wspólne gotowanie oznacza współpracę i komunikację. Pomaga nauczyć się, w jaki sposób rola każdej osoby jest ważna do osiągnięcia wspólnego celu. To były bardzo cenne spotkania, zarówno dla dzieci, jak i seniorów, którzy przekazywali swoje tradycje kulinarne — mówią organizatorzy.
Celem zadania było propagowanie oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych Mazowsza oraz poszerzanie wiedzy mieszkańców tego regionu na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Zadanie publiczne pn. „Przepisy jak za dawnych lat - smaki z naszego domu” dofinansowane zostało ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz