Zamknij

Wspólne gotowanie łączy pokolenia!

09:34, 24.12.2023 Aktualizacja: 09:35, 24.12.2023
Skomentuj

 

 

W ubiegłym roku seniorzy z Zatorza wraz z dziećmi wydali niezwykłą książkę kucharską z przepisami sprzed lat. Wspólne gotowanie okazało się doskonałym pomysłem.

 

Z uwagi na duże zainteresowanie dzieci uczestnictwem w warsztatach kulinarnych odbywających się pod okiem doświadczonych mistrzyń kuchni, jak również chęć posiadania wydanej książki kucharskiej przez szerokie grono odbiorców, działania są kontynuowane również w tym roku.

— W ubiegłorocznych spotkaniach uczestniczki Klubu Seniora w Sierpcu wspólnie z dziećmi ze szkół podstawowych przygotowywały dania z przepisów, które następnie opublikowano w książce. Warsztaty cieszyły się ogromną popularnością. Zakładaliśmy, że weźmie w nich udział 20 dzieci, a ostatecznie w zajęciach uczestniczyło 119 dzieci z terenu powiatu sierpeckiego — powiedział Piotr Rzeszotarski.

Głównym celem inicjatywy była popularyzacja produktów tradycyjnych i lokalnych na Mazowszu poprzez organizację warsztatów z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi. W tym roku również zajęcia cieszyły się wielkim zainteresowaniem. Wzięło w nich udział łącznie 180 dzieci. Wspólnie z seniorami gotowały w świetlicy na Zatorzu tradycyjne pyszności. Seniorzy zdradzali tajniki trudnej sztuki gotowania oraz swoje domowe sekrety. Przygotowywali pierogi z lebiodą, babeczki, gruszczaki, pączki, pierniczki oraz wiele innych. Czynności wykonywane podczas zajęć kulinarnych nauczyły dzieci nie tylko tak ważnej samoobsługi, ale też czegoś dużo ważniejszego — samodzielności w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych. Uczestnictwo w takich zajęciach pozytywnie wpłynęło na ich samopoczucie, dostarczyło wiary we własne możliwości.

— Wspólne gotowanie oznacza współpracę i komunikację. Pomaga nauczyć się, w jaki sposób rola każdej osoby jest ważna do osiągnięcia wspólnego celu. To były bardzo cenne spotkania, zarówno dla dzieci, jak i seniorów, którzy przekazywali swoje tradycje kulinarne — mówią organizatorzy.

Celem zadania było propagowanie oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych Mazowsza oraz poszerzanie wiedzy mieszkańców tego regionu na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Zadanie publiczne pn. „Przepisy jak za dawnych lat - smaki z naszego domu” dofinansowane zostało ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%