Zamknij

Naucz się jeść pałeczkami

14:06, 02.12.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:06, 02.12.2021

Pałeczki, które w języku japońskim zwą się hashi, to odpowiednik sztućców. Wywodzą się z Dalekiego Wschodu i służą do spożywania pokarmów. Mimo że wielu ludzi z całego świata pokochało kuchnie kraju kwitnącej wiśni to spora grupa ma kłopot z techniką używania pałeczek i przestrzeganiem zasad savoir-vivre w japońskich restauracjach. Warto je poznać jeszcze zanim odwiedzisz lokal.

Jak jeść pałeczkami?

Pałeczki najczęściej wykonane są z bambusa lub drewna, ale zdarzają się także porcelanowe, metalowe albo z kości słoniowej. Niekiedy pokrywa się je zdobieniami. Drążki niekiedy można znaleźć w wersji ze złota, srebra lub innych metali szlachetnych. Jest to jednak towar luksusowy. Pałeczki dostępne są w dwóch długościach – krótsze służą do jedzenia a dłuższe (około 30-40 cm) do gotowania i smażenia potraw. W restauracjach (również w Youmiko, serwującej pyszne wegańskie sushi: https://www.youmiko.pl/sushi-wegetarianskie-warszawa) najczęściej można spotkać wersję drewnianą lub bambusową, dodatkowo lakierowaną, aby i były wodoodporne. Jednorazowe produkty zawsze są ze sobą połączone i należy je rozerwać przed posiłkiem.

Pałeczki chwytamy w następujący sposób. Jedna z nich będzie stanowić nieruchomą podstawę. Włóż ją między palec wskazujący a kciuk i przytrzymaj serdecznym i środkowym. Druga pałeczka jest ruchoma i to nią chwyta się jedzenie. Ułóż ją równolegle do pierwszej i złap kciukiem oraz palcem wskazującym – to nimi będziesz wykonywał manewry.

Etyka jedzenia sushi

W restauracjach serwujących japońską kuchnię niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad savoir-vivre. Również w Youmiko zwracamy na to szczególną uwagę (https://www.youmiko.pl/). Bardzo istotna jest technika spożywania potraw. W tym celu należy używać pałeczek. Pamiętaj jednak, by nimi nie wymachiwać, nie oblizywać ich i nie wbijać w jedzenie. Źle odbierane jest również wskazywanie nimi na przedmioty, a tym bardziej na osoby. Po skończeniu posiłku odłóż je na specjalny talerzyk. Jeśli nie potrafisz używać pałeczek, śmiało możesz jeść rękoma. Przed podaniem potraw otrzymasz mokry ręcznik, służący do wytarcia dłoni – warto z niego skorzystać.

Dobrze odbierane jest pytanie, co danego dnia serwują kucharze. Poszczególne propozycje w menu mogą się różnić w zależności od dostępności sezonowych warzyw, najwyższej jakości składników oraz kreatywności Sushi Masterów. Po podaniu pamiętaj, by nie topić całych rolek w sosie sojowym, a jedynie delikatnie zamoczyć od strony ryby. Bardzo ważne jest także, by nie mieszać go z wasabi. Nabieraj je osobno. Każdą porcję przegryź imbirem, który oczyszcza kubki smakowe. Dzięki temu zabiegowi, każda nowa potrawa zaskoczy Twoje podniebienie.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%