Zamknij

Dieta lekkostrawna – co jeść?

art. sponsorowany + 00:00, 23.05.2024

Dieta lekkostrawna jest szczególnie polecana osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, rekonwalescentom po operacjach i osobom z nietolerancjami pokarmowymi. Dzięki zmianie dotychczasowego sposobu żywienia możesz zmniejszyć podrażnienie układu pokarmowego, a co się z tym wiąże ułatwić proces trawienia. Dowiedz się, co jeść na diecie lekkostrawnej, żeby odciążyć przewód pokarmowy. 

Jakie są zasady diety lekkostrawnej?

Już sama nazwa wskazuje na to, że dieta lekkostrawna opiera się na produktach, które są łatwe w trawieniu. Dzięki temu nie obciążamy nadmiernie układu pokarmowego. Decydując się na tę dietę, pamiętaj też o przestrzeganiu poniższych zasad:

  • spożywaj małe posiłki w równych odstępach czasowych – najlepiej 4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny;
  • wybieraj produkty o niskiej zawartości błonnika pokarmowego;
  • unikaj smażonych, tłustych i ciężkostrawnych potraw;
  • wybieraj potrawy gotowane na parze, duszone lub pieczone bez dodatku tłuszczu.

Jaka dieta lekkostrawna w przypadku nietolerancji pokarmowych?

Twoje problemy zdrowotne wynikają z nietolerancji pokarmowych? W takim przypadku niezbędne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Zazwyczaj kłopoty żołądkowo-jelitowe pojawiają się po zjedzeniu produktów zawierających laktozę lub gluten. Wówczas konieczne jest wprowadzenie specjalnej diety lekkostrawnej, czyli diety bez glutenu lub laktozy. Oferuje je coraz większa liczba cateringów dietetycznych m.in. ten ze strony: https://powermeal.pl/dieta/bez-glutenu-i-laktozy/

Z pomocą diety dla osób z nietolerancjami pokarmowymi możesz pozbyć się uporczywych dolegliwości m.in. bólu brzucha, wzdęć, biegunki czy niedoborów składników odżywczych.

Wbrew pozorom całkowite wyeliminowanie laktozy i glutenu nie wpływa negatywnie na zróżnicowanie diety. Niezbędna jest po prostu zamiana niektórych produktów na inne. Szczególnie polecamy spożywanie poniższych składników:

  • produktów bez laktozy;
  • gotowanych warzyw np. cukinii, dyni i marchwi;
  • owoców bez skórki np. gruszek, jabłek i bananów;
  • kaszy jaglanej;
  • quinoi;
  • chudego mięsa;
  • jajek;
  • nasion roślin strączkowych.

Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Do dyspozycji masz wiele smacznych produktów, które świetnie sprawdzają się na diecie lekkostrawnej. Kluczowe znaczenie ma sposób obróbki termicznej – szczególnie w przypadku owoców i warzyw. Najlepiej, jeśli będziesz je gotować na parze, dusić lub blendować. Podobnie jest w przypadku mięs i ryb – w przypadku problemów jelitowo-żołądkowych zrezygnuj ze smażenia na rzecz gotowania i pieczenia.

Przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów, które warto stosować na diecie lekkostrawnej. Oto one:

  • warzywa – marchew, cukinia, szpinak i dynia;
  • owoce – brzoskwinie, gruszki, banany i jabłka;
  • mięso i ryby – kurczak, indyk, chuda wołowina, dorsz, pstrąg i sola;
  • produkty zbożowe i nabiał – jeśli nie masz nietolerancji laktozy i glutenu, to możesz jeść biały ryż, kaszę manną, chleb pszenny, ser mozzarella i mleko niskotłuszczowe;
  • tłuszcze w ograniczonych ilościach – masło klarowane, oliwa z oliwek i olej rzepakowy.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%