Zamknij

Jesień w skansenie

. 14:03, 15.10.2025 Aktualizacja: 20:13, 15.10.2025
Skomentuj

 

 

Czy wełna owcza naprawdę gryzie? Dlaczego pachniało octem i goździkami podczas przygotowywania przetworów z dyni? Do czego służyła siewka i po co cięło się sieczkę? Takie pytania zadawały dzieci zwiedzające sierpecki skansen. Odpowiedzi pomagali im znaleźć dorośli – często równie zaciekawieni jak dzieci.

 

Po raz pierwszy Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zorganizowało plenerową imprezę „Jesień w skansenie”, podczas której można było zobaczyć, jak dawniej na wsi kończono prace w polu i przygotowywano się do zimy.

 

W muzealnej wsi

Gospodynie przędły, tkały na krosnach, gospodarze rąbali drewno i cięli sieczkę. Wykonywali też ostatnie prace polowe: orali, bronowali i siali oziminę. W zagrodach pachniało jabłkami i ziołami. Przy starych chatach znów rozbrzmiewały dźwięki kołowrotka i uderzenia młota kowalskiego. Zwiedzający mogli zobaczyć, jak tłoczono sok z jabłek, jak zboże zmieniało się w mąkę i jak z lnu powstawały włókna na koszule i worki. Zainteresowanie budziły też pokazy rzemiosła – pracy kowala, szewca i zielarki, która zdradzała przepisy na ziołowe mikstury.

Jak bardzo zmienił się świat. Pamiętam, jak jeszcze z dziadkiem ciąłem sieczkę dla zwierząt, dziś mój wnuk nawet nie wiedział, po co tak się robi. Dobrze, że są takie miejsca, które pokazują, jak kiedyś było – mówił jeden z turystów.

Na polanie przy ognisku dla najmłodszych przygotowano dawne gry i zabawy. Dzieci cieszył też etno plac zabaw.

 

Jesienny targ

Przy amfiteatrze odbywał się tradycyjny targ ogrodniczy. Sprzedawcy oferowali sadzonki, drzewka, krzewy, przetwory i rękodzieło. Można było kupić dżemy, sery, naturalne miody. Dla głodnych też coś przygotowano. Nie brakowało stoisk oferujących dobre, domowe potrawy – od swojskiej kiełbasy po ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Muzycznym akcentem dnia był koncert „Filmowa jesień” w wykonaniu Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP Sierpc, który porwał publiczność znanymi melodiami z kultowych filmów.

 

Smaki Mazowsza

Jednym z punktów programu był konkurs kulinarny „Przysmaki Mazowsza – od pieroga się zaczyna”, zorganizowany przez Mazowiecki Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W szranki stanęły Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu sierpeckiego, które częstowały pysznymi pierogami z rozmaitymi farszami. Komisja miała trudne zadanie, ale ostatecznie zwyciężyło KGW Polik, którego pierogi zachwyciły zarówno smakiem, jak i precyzją wykonania.

 

Prace w sadzie

Jesień w skansenie” to nie tylko pokazy i zabawa, ale też nauka. W ramach wydarzenia odbyła się konferencja „Tradycja i nowoczesność w ogrodnictwie”. Uczestnicy mogli wysłuchać praktycznych wykładów o pielęgnacji ogrodów, formowaniu drzew i krzewów oraz o uprawie dawnych odmian jabłoni. W sadzie dworskim odbył się pokaz sadzenia drzew i prezentacja najciekawszych odmian jabłoni – od zapomnianych po współczesne, o wyjątkowych walorach smakowych.

Wśród prowadzących znaleźli się specjaliści z branży ogrodniczej: Krzysztof Czyżyk, Łukasz Pełka i Grzegorz Hodun, którzy w przystępny sposób łączyli teorię z praktyką. Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego. Mazowsze serce Polski. 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%