Sierpc znów stał się muzycznym i kulinarnym centrum Mazowsza. Tłumy mieszkańców i turystów bawiły się na Sierpeckim Rap Festiwalu oraz Kasztelańskim Festiwalu Smaków. Na scenie wystąpili m.in. Smolasty, Oskar Cyms i Weekend, a Koła Gospodyń Wiejskich przypomniały, jak smakować powinien prawdziwy rosół czy domowe pierogi.
Czy można połączyć dobrą muzykę, świetną zabawę i tradycyjne jedzenie? Odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak. Przepis jest prosty – kilka miesięcy przygotowań, zaangażowanie wielu osób i odrobina szczęścia, by pogoda dopisała. W tym roku wszystkie składniki idealnie się zgrały.
Rapowe brzmienia
Weekend rozpoczął II Rap Festiwal w Sierpcu. Najpierw publiczność rozgrzali lokalni wykonawcy Skit & Ripsss, Jezi, MdoN, Odpad oraz Kaczor WSE – młodzi artyści, którzy pokazali, że scena hip-hopowa w regionie żyje i ma energię. Po nich na scenie pojawiły się Modelki, a wieczór zaczął nabierać tempa. Chwilę później publiczność porwali Pono & Fu, a następnie jeden z najpopularniejszych raperów młodego pokolenia – Żabson. Tuż przed północą wystąpił Smolasty, którego utwory łączące rap z popem i R&B śpiewała razem z nim cała publiczność. W finale zagrali pionierzy hip-hopu w Polsce – Molesta Ewenement. Ich koncert był przypomnieniem, od czego w naszym kraju zaczął się gatunek muzyczny, którego dziś słucha kolejne pokolenie fanów.
Całość poprowadził CNE – Człowiek Nowej Ery, a o odpowiedni klimat i płynne przejścia między koncertami zadbał DJ Cent.
[FOTORELACJA]4160[/FOTORELACJA]
Od Julii Żugaj po Weekend
Drugą częścią sierpeckiego święta był VIII Kasztelański Festiwal Smaków, który tradycyjnie połączył koncerty muzyczne z prezentacją lokalnych potraw i kulinarnych tradycji.
Sobota, 9 sierpnia, rozpoczęła się występami grup tańca nowoczesnego CKiSz i zespołu The Cold Set. Później na scenie pojawili się młodzi artyści – Julia Żugaj i Mati Pniewski – a następnie Oskar Cyms, którego ballady i radiowe hity śpiewała wspólnie cała publiczność. Był także występ duetu Dominika Karolewska & Przemek Liszewski. Wieczór zakończyły koncert legendy lat 90. – La Bouche – oraz set didżejski DJ Taito, który zadbał o taneczne rytmy do późnej nocy.
Niedziela, 10 sierpnia, upłynęła pod znakiem muzyki tanecznej i disco polo. Po raz pierwszy na festiwalowej scenie wystąpił zespół LZA Kasztelanka, obchodzący w tym roku jubileusz 40-lecia działalności. To właśnie ich koncert rozpoczął drugi dzień imprezy i spotkał się z gorącym przyjęciem publiczności. Później zagrali Topky i kultowy Top One, po których na scenie pojawili się DJ Vafi & DJ Bugi. Wieczór należał do zespołów Masters i Weekend, a finał festiwalu zapewnili DJ Jaśko Muzykant & DJ Pablo, zamieniając plac w jedną wielką dyskotekę pod chmurką.
– To było coś wspaniałego! Każdy mógł znaleźć coś dla siebie – od Julii Żugaj po legendarny Weekend. Takiej różnorodności i atmosfery mogą nam pozazdrościć inne miasta – mówił jeden z uczestników festiwalu.
[FOTORELACJA]4167[/FOTORELACJA]
Sierpecki smak
Konkurs kulinarny „Sierpecki Smak” na stałe wpisał się już w festiwalowy kalendarz. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu przygotowały potrawy oparte na lokalnych produktach, ale często w nowoczesnym wydaniu. Na stoiskach można było spróbować zarówno tradycyjnych dań mięsnych, jak i propozycji wegetariańskich oraz domowych słodkości.
Pierwsze miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Po sąsiedzku” z Białyszewa, drugie – KGW „Malanowianki” z Malanowa Starego, a trzecie – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Polika. Tuż za podium znalazły się koła z Borkowa Kościelnego („Koło Młyńskie”), Rościszewa i Zglenic. Wszystkie uczestniczki otrzymały nagrody finansowe.
Specjalne wyróżnienie przewodniczącego jury, Roberta Sowy, otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Wesołe Podlesianki”.
– Jedno danie dzisiaj przypomniało mi podkrakowskie wakacje. Moja babcia o tej porze zawsze takie danie robiła. Dawno nie zjadłem takiej wspaniałej, zabielanej zupy ze świeżymi kurkami, warzywami i dużą ilością kopru – mówił znany kucharz.
[FOTORELACJA]4163[/FOTORELACJA]
Przy wspólnym stole
Niedziela upłynęła pod znakiem biesiady „Przy wspólnym stole”, którą współorganizowało Radio 7. Na terenie przy ul. Paderewskiego stanęło jedenaście stoisk kół gospodyń z północnego Mazowsza i jedno reprezentujące OSP. Były pokazy gotowania na wielkiej patelni, pieczenie chleba, konkursy i animacje dla dzieci.
Gościem specjalnym był Mateusz Krojenka, finalista programu MasterChef, który przygotował dla uczestników aż 500 porcji aromatycznego gulaszu.
W kulinarnym konkursie zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Lutocinie, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Poliku, a trzecie – Koło Gospodyń Wiejskich w Rozwozinie. Na scenie można było podziwiać zespół ludowy Zawkrzanie, Chojnacki Band, a jako gwiazda wystąpił Arek Kopaczewski.
[FOTORELACJA]4171[/FOTORELACJA]
Relaks i zabawa
Kasztelański Festiwal Smaków, jak co roku, przyciągał także licznymi atrakcjami towarzyszącymi. W namiocie Urzędu Miejskiego przez dwa dni odbywały się konkursy wiedzy o Sierpcu. Dużym zainteresowaniem cieszyły się dmuchańce i karuzele, a starsi uczestnicy festiwalu korzystali ze specjalnie przygotowanych stref relaksu. Wokół rozstawiono liczne kramy z jedzeniem, napojami i rękodziełem, można też było obserwować artystów przy sztalugach.
Podczas imprezy nie zabrakło również akcentów społecznych. Wolontariusze ze SP nr 2 i SP nr 3 zbierali pieniądze na leczenie i rehabilitację Wiktora Żendarskiego – udało się zgromadzić 8414,30 zł. Mieszkańcy mogli także, korzystając z pomocy wolontariuszy, zagłosować na projekty w Budżecie Obywatelskim Mazowsza.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz