Zamknij

Rodzinny Piknik Ekologiczny

15:28, 23.07.2023 Aktualizacja: 15:29, 23.07.2023
Skomentuj

 

 

Czy można naładować komórkę, nie mając dostępu do gniazdka z prądem? Jakie rośliny są antysmogowe? Jak smakują kartacze z twarogiem? Co jest sekretnym składnikiem nagusa z wieprzowiną? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznali uczestniczy Rodzinnego Pikniku Ekologicznego i Bitwy Regionów.

 

Na boisku Liceum Ogólnokształcącego im. mjra Henryka Sucharskiego w Sierpcu w pierwszy dzień wakacji dużo się działo. A wszystko za sprawą ekologicznego pikniku rodzinnego realizowanego w ramach zadania „Ekostrefa. Kibicuj środowisku!”. Piknik zorganizowany został przez Starostwo Powiatowe w Sierpcu oraz LO. Połączono go z Bitwą Regionów — konkursem kulinarnym, którego głównym organizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Warszawie, a współorganizatorami Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Ubezpieczenia Społecznego.

 

Ekologicznie znaczy zdrowo

Na pikniku każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Przygotowano wiele niespodzianek. Warto było zajrzeć na stoisko z roślinami antysmogowymi, by posadzić w własnoręcznie udekorowanej doniczce bluszcz pospolity, który blokuje rozprzestrzenianie się dwutlenku siarki i różnego rodzaju pyłów. Można było też posłuchać o różnych sposobach wykorzystywania źródeł energii odnawialnej, poznać zasady działania elektrowni wodnych, wiatrowych i solarnych. Ciekawość wzbudzała przenośna ładowarka solarna, idealna na kemping. Nie brakowało chętnych do wzięcia udziału w ekologicznym quizie, czy poznania technik tworzenia ekologicznej biżuterii lub ekokosmetyków. Warsztaty z udzielania pierwszej pomocy stały się okazją do przećwiczenia posiadanych już umiejętności, ale też poznania nowych technik ratowania. Dla najmłodszych były dmuchańce, zabawy sportowo-rekreacyjne, a po profesjonalny makijaż ustawiały się kolejki. Na scenie występowali uczniowie LO. Odbył się też pokaz ekomody.

 

Kulinarna bitwa

Bitwa Regionów to konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich. Zadaniem uczestników było przygotowanie tradycyjnej potrawy z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego.

— Tyle pysznego, domowego jedzenia to dawno nie próbowałem. Teraz przez tydzień trzeba będzie pościć, ale warto. Nie umiem powiedzieć, co było najlepsze. Dla mnie wszystkie potrawy były „niebem w gębie”. Nie zazdroszczę jurorom — stwierdził sierpczanin.

Miał rację, jury nie miało łatwego zadania. Wszystkie Koła otrzymały podziękowania. Zwycięzcami Bitwy Regionów w Sierpcu zostało KGiGW ze Szczutowa za przygotowanie ozorków szczutowskich. Drugie miejsce zajęło KGW „Malanowianki” z Malanowa Starego za misz-masz, czyli bigos, a trzecie KGW Dąbrówki za szare kluchy z boczkiem i białym serem. Wyróżnienia otrzymały KGW „Mochowianki” za roladę z kaczki od mochowskiej damy i wieśniaczki oraz KGW Zamość za roladę serową.

Ekologiczny Piknik Rodzinny obył się dzięki dofinansowaniu z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie w wysokości 30 tys. zł.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%