Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu w tym roku postanowił zaprezentować swoją ofertę kształcenia, organizując tydzień otwarty. Uczniowie podstawówek mogli zwiedzać, brać udział w pokazach lub konkursach.
Już od progu kusiły dania przygotowane przez uczniów szkoły gastronomicznej. Dyrektor Elżbieta Butajło witała przybyłe grupy, zachęcając do zwiedzania i korzystania z atrakcji.
— Cieszę się, że możemy was gościć w progach Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu. Zapraszam do zwiedzania szkoły, poznacie ją trochę od środka. Mamy ciekawą ofertę edukacyjną. Jesteśmy szkołą z ponad siedemdziesięcioletnią tradycją, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co stwarza nam dodatkowe możliwości, jeśli chodzi o bazę, zaplecze, różnego rodzaju praktyki — powiedziała dyrektor.
Musztra i symulatory
Na odwiedzających czekało wiele atrakcji. Można było zwiedzić pracowanie i warsztaty, posmakować potraw przyszykowanych przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, sprawdzić, jak jeździ się kombajnem, używając specjalnego symulatora, zapoznać się z symulatorem inseminacji czy skorzystać z analizatora wagi ciała. Wiele osób z ciekawością oglądało pokaz musztry kelnerskiej. Nie brakowało też chętnych do zapoznania się z ofertą ZSCKR.
— Szkoła jest fajna. Możemy rozwijać swoje pasje, uczyć się nowych rzeczy, poznawać świat. Jestem uczennicą klasy II o kierunku technik weterynarii. Zawsze kochałam zwierzęta i bardzo się ucieszyłam, kiedy otworzono ten kierunek — opowiadała jedna z uczennic.
Goście mieli możliwość zajrzenia także do internatu oraz zabudowań gospodarczych szkoły.
— Teraz jestem już pewny, że to będzie moja szkoła — stwierdził jeden z ósmoklasistów.
Konkursy, konkursy, konkursy
Podczas tygodnia otwartego można było brać udział w najrozmaitszych konkursach. Wręczono też nagrody w zmaganiach, które odbyły się wcześniej. Wiosenna aranżacja stołu najlepiej udała się uczniom Szkoły Podstawowej w Gójsku. Drugie miejsce zajęła reprezentacja SP w Sudragach, a trzecie SP w Koziebrodach. Do Studzieńca przyjechali też laureaci konkursu fotograficznego „Perełki krajobrazu wiejskiego — ocalić od zapomnienia”, który swoim patronatem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego. Pierwszą nagrodę ex aequo przyznano Miłoszowi Mańkowskiemu ze SP nr 2 w Sierpcu i Filipowi Wojszewskiemu ze SP w Bieżuniu. Drugie miejsce zajął Kacper Jędrzejewski ze SP nr 2 w Sierpcu. Były też dwie trzecie nagrody, które odebrali Łukasz Babecki ze SP w Łukomiu i Antonina Szulecka ze PPSP w Sierpcu. Wyróżnienia otrzymali Klaudia Bartlewska ze SP nr 2 w Sierpcu i Miłosz Sosnowski ze SP w Szczutowie.
Konkurs wiedzy rolniczej cieszył się dużym zainteresowaniem. Blisko czterdziestu uczniów przystąpiło do etapu pisemnego, a sześciu finalistów w etapie praktycznym walczyło o czołowe miejsca. Zwycięzcą został Piotr Malanowski ze SP w Gozdowie. Drugi był Mariusz Rogowicz ze SP w Gójsku, a trzecie miejsce wywalczyła Wiktoria Prątnicka ze SP w Rościszewie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz