Zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, kapusta z fasolą, śledź z cebulką, sernik wiedeński — to tylko niektóre z potraw, jakie pojawiły się na świątecznym stole w Klubie Seniora w Sierpcu.
Przygotowania do uroczystej wigilijnej wieczerzy trwały przez kilka dni. Robiono ozdoby, ubrano choinkę. Najwięcej czasu poświęcono na przygotowanie świątecznych potraw.
— Panie z Klubu Seniora nauczyły nas wielu różnych przepisów. Zdradziły nawet rodzinne tajemnice — opowiadały Monika Kacperska i Katarzyna Witkowska, koordynujące zajęcia w klubie.
W końcu nadeszła odczekiwana chwila. Na wspólne kolędowanie przybyli zaproszeni goście, burmistrz Jarosław Perzyński i radny miejski Piotr Rzeszotarski, którzy poza świątecznymi życzeniami mieli również podarki. Symbolicznie przełamano się opłatkiem. Dania znikały z talerzy bardzo szybko. Świąteczny nastrój pomogli stworzyć Barbara Szafraniec i Ryszard Wolbach ze stowarzyszenia Instytut Doskonalenia Osobowości w Płocku oraz niezawodny Marek Okraszewski, którzy zaprosili do wspólnego śpiewania kolęd i pastorałek.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz