Niewielu uczniów technikum może pochwalić się tym, że gotowali we francuskiej kuchni, pracowali w stadninie koni pod Montpellier czy serwisowali maszyny rolnicze na południu Europy. Dla młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu było to możliwe dzięki udziałowi w międzynarodowym projekcie edukacyjnym.
Uczniowie odbywali zagraniczne praktyki zawodowe we Francji. Wyjazd, realizowany w ramach programu Erasmus+, trwał od 27 kwietnia do 10 maja 2025 roku.
To nie była wyłącznie nauka zawodu, ale realne zderzenie z codziennością pracownika we Francji – z obowiązkami, tempem pracy i oczekiwaniami. Równie ważne jak zdobyta wiedza były nowe relacje, wspólne wyzwania i przełamywanie barier językowych.
Technicy żywienia i usług gastronomicznych doskonalili umiejętności w kuchni francuskiej oraz w zakresie obsługi klienta. Uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa odbywali staże w nowoczesnych gospodarstwach oraz firmach serwisujących sprzęt rolniczy. Z kolei przyszli technicy weterynarii zdobywali doświadczenie w pracy ze zwierzętami w stadninie koni, poznając francuskie standardy opieki weterynaryjnej.
Poza zajęciami zawodowymi uczniowie mieli też okazję zobaczyć południową Francję z mniej formalnej strony. Odwiedzili nadmorskie miejscowości Agde i Sète, Grotę Demoiselles w Oksytanii oraz miasto Arles, znane z działalności Vincenta van Gogha. Jednym z kulminacyjnych punktów był spacer po murach Carcassonne – średniowiecznego miasta wpisanego na listę UNESCO. Uczestnicy poznali też Aigues-Mortes, w tym słynne solanki Salin d’Aigues-Mortes, odwiedzili lokalną winnicę oraz tradycyjną perfumerię.
W czasie wolnym młodzież integrowała się podczas spacerów nad morzem i wspólnego wypoczynku. Praktyki zakończyły się wręczeniem certyfikatów potwierdzających zdobyte kwalifikacje zawodowe, które będą stanowić cenny atut na rynku pracy.
fot. ZSCKR w Studzieńcu
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz