Kasztelański Festiwal Smaków nie mógłby się obyć bez pysznego jedzenia. W tym roku były aż dwa kulinarne konkursy. Nikt z kosztujących przygotowanych przez KGW potraw nie zazdrościł jury, które stanęło przed nie lada wyzwaniem oceny wspaniałych dań.
W sobotę i niedzielę Kasztelański Festiwal Smaków stał się prawdziwym rajem dla wszystkich lubiących dobrze zjeść. Zanim na scenie zaprezentowali się muzycy, pod sceną działo się wiele. Koła Gospodyń Wiejskich rozłożyły swoje namioty i zachęcały do skosztowania regionalnych specjałów.
Sierpecki smak
Konkurs kulinarny „Sierpecki Smak” na stałe już się wpisał w Festiwalowy kalendarz wydarzeń. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu sierpeckiego przygotowały potrawy oparte na lokalnych produktach w nowoczesnym wydaniu. W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło dziewiętnaście Kół: KGW „Białe Paprocie” Białasy, KGW „Po sąsiedzku” w Białyszewie, KGiGW „Koło Młyńskie” Borkowo Kościelne, KGW „Boże-Wianki” Bożewo, KGW w Dąbrówkach, KGW w Lelicach, KGiGW w Łukomiu, KGW „Malanowianki” w Malanowie Starym, Stowarzyszenie KGW „Mazowianka” w Osieku, KGW w Osieku, Stowarzyszenie KGW „Wesołe Podlesianki” Podlesie, KGiGW w Poliku, KGW Rościszewo, KGW w Skoczkowie, KGW „Wólczenianki” Wola Grąbiecka, KGW Zamość, KGiGW Zglenice, KGW „Żochowianki” Żochowo, KGW „Żukowianki” Żuki. Na stoiskach konkursowych można było spróbować potraw mięsnych, wegetariańskich oraz słodkości. Łącznie do degustacji było około czterech tysięcy bezpłatnych porcji.
— Jak to dobrze, że takie konkursy kulinarne nie odbywają się codziennie. Jestem mocno przejedzona, ale żal było nie spróbować. Wszystkie potrawy wyglądają i smakują wyśmienicie. Nie da się przejść obok nich obojętnie — stwierdziła pani Kasia.
Komisja konkursowa w składzie: Ewelina Ciosek — przedsiębiorca, cukiernik, influencerka działająca w Internecie jako TortoweCiocho, TikToker — Kacper Bartosiak, działający w sieci jako Kaperszef Krynia, oraz Barbara Ploch — prezes Radia 7, miała trudne zadanie. Po wielu dyskusjach zdecydowano, żeby nagrodzić aż osiem potraw. Zwyciężczyniami tegorocznej edycji konkursu zostały panie z KGW „Wólczenianki” z Woli Grąbieckiej za zupę serową. Drugie miejsce zajęło KGW „Wesołe Podlesianki” z Podlesia, trzecie KGiGW „Koło Młyńskie” z Borkowa Kościelnego, czwarte KGW „Malanowianki” z Malanowa Starego, piąte KGW z Osieka (gmina Zawidz), szóste KGW z Lelic. Wyróżnienia otrzymały KGW „Boże-Wianki” z Bożewa i KGW z Rościszewa.
Organizatorem było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Sierpeckie Partnerstwo”, którego członkami są: Miasto Sierpc oraz Gminy: Gozdowo, Mochowo, Sierpc, Rościszewo, Szczutowo i Zawidz, we współpracy z Urzędem Miejskim w Sierpcu. Sponsorami konkursu byli: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu, Zakłady Mięsne Olewnik oraz Młyn w Rynku. Nagrody rzeczowe ufundował kierownik sierpeckiego oddziału KRUS Zbigniew Tomaszewski. Wszystkie biorące udział w konkursie Koła otrzymały nagrody.
Przy wspólnym stole
W niedzielę na biesiadę „Przy wspólnym stole” zaprosiły Radio 7 i Fundacja Ananke. Goście mogli spróbować dań prezentowanych na pokazach kulinarnych oraz potraw konkursowych. Była też okazja zobaczyć, jak gotuje Jakub Kuroń, który zachęcał wszystkich do sięgania po regionalne wyroby, a także warzywa i owoce uprawiane na miejscu.
W konkursie na najlepszą potrawę zwyciężyły gospodynie z Syberii (powiat mławski), które przygotowały zrazy z dziczyzny. Drugie miejsce zajęły pierogi KGW „Wólczenianki” z Woli Grąbieckiej, a trzecie sernik KGW Polik. Pula nagród w tym konkursie wynosiła aż 10 tys. zł. Przedstawiciele KGW mogli też wziąć udział w konkurencjach rekreacyjnych. Okazało się, że nie tak łatwo jest biegać w parach z zawiązanymi nogami.
Organizatorzy obu konkursów już zapraszają na wspaniałą ucztę regionalnych dań za rok.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekstrasierpc.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz