Samodzielne zawijanie sushi, dojenie krowy, koszenie kombajnem pola kukurydzy – to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekały na uczestników pierwszego dnia Sierpeckich Dni Rolnika w Studzieńcu.
Po raz czwarty Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu zaprosił na największą na terenie naszego powiatu imprezę związaną z rolnictwem. Honorowy patronat nad 4. Sierpeckimi Dniami Rolnika objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Mazowieckiego. Patronem medialnym był Ekstra Sierpc Wiadomości Lokalne.
Pierwszy dzień imprezy był też Dniem Otwartym Szkoły w Studzieńcu. Już w progach szkoły witał wspaniały zapach gofrów. Można było zajrzeć do wszystkich pracowni. Duże zainteresowanie budziły kuchnie, gdzie uczniowie pokazywali, jak samodzielnie zrobić sushi, przygotować zdrowy koktajl warzywno-owocowy, czy nadziać babeczkę. Demonstrowali również sposoby wykorzystania ciekłego azotu. Ciekawie prezentowała się sala, gdzie pokazywano najnowsze trendy dotyczące nakrywania stołów. Do symulatora kombajnu ustawiały się kolejki. Każdy chciał spróbować, jak to jest siedzieć za sterami tej maszyny, kosząc kukurydzę.
Gimnazjaliści chętnie brali udział w przygotowanych konkursach. Dojenie krowy czy rzut kaloszem wcale nie były takie łatwe, jak się w pierwszej chwili wydawało.
Można było też zajrzeć do nowej części szkoły, która zostanie oddana do użytku w przyszłym roku szkolnym. Hala sportowa budziła podziw.
Przed internatem rozpalono ognisko, gdzie pieczono kiełbaski. Nie brakowało też chętnych na przejażdżki rikszami. Wiele śmiechu wzbudził występ internackiego kabaretu „Rolnik sam w dolinie”.
Na placu przed szkołą stanowiska przygotowali także przedsiębiorcy z branży rolno-spożywczej.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz