Zamknij

Warsztaty kulinarne „Poznajcie swoje”

16:25, 07.06.2023 Aktualizacja: 16:35, 25.05.2024
Skomentuj

 

 

Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu wzięli udział w nietypowym projekcie, dzięki któremu mieli możliwość poznać sposób przyrządzania potraw z dziczyzny pod okiem Szymona Czerwińskiego (finalisty Master Chef), a przy okazji zagrać w filmie.

 

Warsztaty „Poznajcie swoje” zorganizował Polski Związek Łowiecki we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednym z miejsc, które wybrano do ich realizacji, był ZSCKR w Studzieńcu. Uczniowie klas I, II, IV technikum żywienia oraz Branżowej Szkoły I stopnia przygotowywali potrawy pod czujnym okiem szefa kuchni Szymona Czerwińskiego. Tematem przewodnim warsztatów była dziczyzna i wykorzystanie regionalnych przysmaków. Młodzież przygotowała gulasz z dzika na maślanym purée, dzikie ragu, burgery z dzika oraz wiosenną sałatkę z ziemniaków i białym sosem. Na deser podano wyśmienity tort bezowy. Prowadzący warsztaty opowiadał i pokazywał, jak można w kuchni wykorzystać produkty regionalne i skąd je pozyskać. Udzielał wskazówek, jak przygotowywać dania.

Kulinarnym zmaganiom przyglądał się m.in. sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%