Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu wzięli udział w nietypowym projekcie, dzięki któremu mieli możliwość poznać sposób przyrządzania potraw z dziczyzny pod okiem Szymona Czerwińskiego (finalisty Master Chef), a przy okazji zagrać w filmie.
Warsztaty „Poznajcie swoje” zorganizował Polski Związek Łowiecki we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednym z miejsc, które wybrano do ich realizacji, był ZSCKR w Studzieńcu. Uczniowie klas I, II, IV technikum żywienia oraz Branżowej Szkoły I stopnia przygotowywali potrawy pod czujnym okiem szefa kuchni Szymona Czerwińskiego. Tematem przewodnim warsztatów była dziczyzna i wykorzystanie regionalnych przysmaków. Młodzież przygotowała gulasz z dzika na maślanym purée, dzikie ragu, burgery z dzika oraz wiosenną sałatkę z ziemniaków i białym sosem. Na deser podano wyśmienity tort bezowy. Prowadzący warsztaty opowiadał i pokazywał, jak można w kuchni wykorzystać produkty regionalne i skąd je pozyskać. Udzielał wskazówek, jak przygotowywać dania.
Kulinarnym zmaganiom przyglądał się m.in. sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz