Zamknij

Naringina - sekretny składnik poprawiający kondycję zdrowotną

07:38, 20.05.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:25, 20.05.2019

Świeże owoce i warzywa to kopalnia cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów, jakie niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Alternatywą dla tych, którzy za tego rodzaju produktami spożywczymi szczególnie nie przepadają są równie skuteczne, a na pewno bardziej wygodne w zażywaniu suplementy diety. Oczywiście, dużo lepszym rozwiązaniem jest włączenie do swego codziennego zbilansowanego jadłospisu najlepszej jakości artykułów czerpanych wprost z natury zamiast małej kapsułki znanej marki, jednak w przypadku skarbów roślinnych takich jak naringina, za którymi niekoniecznie każdy z nas przepada, warto rozważyć specjalistyczne preparaty takie jak te od Swanson.

Co to za substancja?

Naringina jest zawarta w cytrusach, a w szczególności w grejpfrucie, przez to ten gatunek ma charakterystyczny, goryczkowaty posmak. Opisywany składnik stanowi glikozyd flawonoidowy przekształcany w formę flawonoidu naringeniny. Generalnie chodzi o to, że podczas wspomnianego wyżej procesu odłączona zostaje część cukrowa, stąd gorzkie uczucie, gdy sięgniemy chociażby po cząstkę grejpfruta. Jak się jednak okazuje, mimo iż nie wszystkim ten owoc trafia w kubki smakowe, posiada on mnóstwo rozlicznych właściwości. Po pierwsze, zaleca się dostarczać naringinę – czy to w cytrusach, czy w wyrobach certyfikowanych takich jak Swanson, ponieważ działają one antyoksydacyjnie. Po drugie, naringina potrafi zahamować stany zapalne. Badania dowiodły również, że to prawdziwy złoty środek na otyłość oraz niezwykle skuteczny sposób zahamowania cukrzycy i ograniczenia ataków miażdżycy. Co więcej, tajemniczo brzmiąca substancja normuje ciśnienie, nie dopuszczając tym samym do powstania nadciśnienia. Jest korzystna dla normowania poziomu adiponektyny, czyli hormonu odpowiadającego za podwyższanie wrażliwości na insulinę.

Z danych medycznych

Pojawienie się na rynku suplementów diety złożonych w stu procentach z naringiny nie jest przypadkowe. Zainteresowanie owym składnikiem wynika w głównej mierze z szeregu zalet wiążących się z przyswajaniem omawianej substancji przez ludzki organizm, a to z kolei udowodnione zostało na podstawie skrupulatnie realizowanych testów medycznych. Ich efekt to między innymi pewność, że grejpfruty zawierające mnóstwo naringiny są idealnym składnikiem jadłospisu diabetyków oraz cierpiących na nadmierną, chorobową nadwagę zagrażającą zdrowiu, a nawet życiu. Badania świadczą o tym, że opisywany typ flawonoidów może zredukować stężenie całkowitego cholesterolu i usprawnić pracę wątroby. Jest także stymulatorem produkcji albumin. Oczyszcza, dodaje energii, hamuje poważne dolegliwości krążeniowo-sercowe.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%