Zamknij

Dietetyczne lody nie tylko na lato

00:00, 26.11.2022 artykuł sponsorowany
Freepik Freepik

Dietetyczne lody możemy jeść bez ograniczeń. Są bardzo zdrowe i nie zawierają dużo kalorii, dlatego nie musimy się obawiać o to, że przytyjemy. Dobre lody możemy zjeść w każdej lodziarni. Jeśli chcemy, aby były one bardzo zdrowe, to powinniśmy wybrać lodziarnię, która oferuje lody na bazie mleka roślinnego.

Dietetyczne lody w domu

Dietetyczne lody to doskonały pomysł na orzeźwienie się w ciepłe letnie dni. Zrobienie ich jest bardzo łatwe i nie wymaga od nas wielu składników. Do przyrządzenia lodów potrzebujemy mleka roślinnego, mrożonek, czekolady i śmietanki kremówki 30%. Na początek wszystkie składniki musimy wymieszać w blenderze i zblendować. Kremówka nadaje nam nieco gęstości, więc nie musimy dodawać do lodów żadnych dodatkowych składników, takich jak żelatyna. Następnie lodowa masę przelewamy do foremek i wkładamy do lodówki. Po ok. 2 godzinach możemy już jeść nasze dietetyczne lody.

Nie ma nic łatwiejszego niż przygotowanie dietetycznych lodów bez śmietany. Wystarczy wymieszać mrożonki, dodać do nich mleko roślinne, kawałeczek czekolady i wymieszać całość. Możesz też użyć jakiegoś owocu, który ci odpowiada. Najlepsze na lato będą wiśnie, morele, śliwki lub truskawki. Wszystko to ma małą ilość cukru i kalorii, więc nie musisz się obawiać o swoją sylwetkę. Dietetyczne lody są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe.

Dietetyczne lody są świetnym pomysłem na urozmaicenie diety odchudzającej. Możemy jeść je bez żadnych obaw o to, że przytyjemy. Dietetyczne lody możemy przygotować z dowolnego mleka roślinnego, np. sojowego, kokosowego lub ryżowego. Wszystkie te mleka mają małą ilość tłuszczu i kalorii, dlatego są idealne dla osób na diecie.

Więcej o zdrowym jedzeniu dowiesz się na https://polski-portal.com/c/restauracje-i-zywnosc/

Pierwsza lodziarnia wegańska w Polsce

W 2012 roku na ulice Poznania wyjechały dwie lodziarki. Na jednej z nich królowały wegańskie lody, a konkurencja nie była łatwa. „Zawsze trzeba było wykonywać krok dodatkowy, żebyśmy się wyróżnili i klienci przekonali się do naszej oferty” – wspomina współwłaściciel lodziarni Wegańskie Smaki, Patrycja Cieśla. Lody wegańskie wtedy jeszcze nie miały łatwego życia. Klienci byli obeznani z tradycyjnymi lodami na bazie mleka krowiego i nie wiedzieli, jak smakują te bez niego.

„Mieliśmy nadzieję, że klienci przekonają się do tego produktu i że nie będzie to moda na jeden sezon” – wspomina współwłaściciel lodziarni. Dzisiaj lodziarnia Wegańskie Smaki cieszy się dużą popularnością. W 2019 roku jej właściciele otworzyli drugi lokal w Poznaniu, a w 2020 roku kolejny w Koninie. Lodziarnia wegańska ma już na koncie wiele wyróżnień, wśród których znajdują się m.in. tytuł „Najlepszej Lodziarni w Poznaniu”.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%