Po miesiącach przygotowań w końcu udało się wszystko zapiąć na ostatni guzik. Książka Kucharska „Przepisy jak za dawnych lat”... prosto z Zatorza idealnie nadawała się na przedświąteczny prezent. Przy świątecznym stole można było już pochwalić się własnoręcznie zrobionymi daniami według starych receptur.
Panie uczestniczące w zajęciach Klubu Seniora w Sierpcu chętnie korzystają z kuchni na Zatorzu, przygotowując pyszne domowe jedzenie. Pomyślały, że dobrze byłoby spisać wszystkie przepisy i pokazać je innym. Tak narodził się pomysł na książkę. Potrzebne były jeszcze pieniądze. Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Nasze Zatorze” wystąpiło do Samorządu Województwa Mazowieckiego o dofinansowanie projektu. Idea spodobała się i pozyskano środki.
Warsztaty kulinarne
Od Dnia Dziecka zaczęto wielkie gotowanie. Wszystkie przepisy, które znalazły się w książce, zostały wypróbowane przez dzieci z sierpeckich szkół podstawowych, przedszkoli, a nawet żłobka. Najmłodsi z zapałem lepili pierogi, drylowali śliwki na pyzy czy obierali jajka na kotlety z jajek. W książce znalazło się siedemdziesiąt przepisów pogrupowanych w sześć działów: zupy, dania główne, dania jarskie, sałatki i surówki, desery i napoje.
— Nasza książka kucharska zawiera przepisy na dania według tradycyjnych receptur, które nie powinny być zapomniane. Przepisy pochodzą z domowych zeszytów, spisywały je jeszcze nasze babcie, oraz starych książek kucharskich. Dzięki książce każdy będzie mógł przygotować pyszną potrawę regionalną i poczuć prawdziwy smak Mazowsza. Gotowanie z dziećmi było fantastyczną przygodą. One uczyły się od nas gotować, a my miałyśmy dużo radości z przebywania w ich towarzystwie — mówiły panie.
Zalewajka i napój na przeziębienie
W promocji książki wzięli udział także radni Rady Miejskiej Sierpca Piotr Rzeszotarski i Krzysztof Kacperski.
— Chciałbym gorąco podziękować paniom za przepyszne potrawy, których miałem okazję spróbować podczas warsztatów kulinarnych. Przepisy są tanie, sprawdzone i przede wszystkim łatwe w wykonaniu. Pierogi już mogę lepić z zamkniętymi oczami i na czas. Moim zdaniem najlepsze są pierogi z faćką, zaś zalewajka to zdecydowanie kultowa zupa. Dziękuję też panu marszałkowi województwa mazowieckiego Adamowi Struzikowi za wsparcie finansowe — powiedział Piotr Rzeszotarski.
Wśród przepisów znalazła się receptura na napój na przeziębienie. Drukujemy go specjalnie dla tych, którym przyszło zmagać się z chorobą w przedświątecznym czasie: płaska łyżeczka kurkumy, kilka plastrów cytryny, 3-4 gałązki macierzanki (można użyć pół łyżeczki suszonej — przypisek red.), łyżeczka miodu z mleczkiem pszczelim i 300 ml wody. Kurkumę i macierzankę zalać wrzącą wodą. Poczekać aż lekko ostygnie, dodać cytrynę i miód. I niech zdrowie szybko wraca.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz